De eerste ervaringen met One Version van Microsoft

Eerder dit jaar kondigde Microsoft voor Dynamics 365 for Finance and Operations “One Version” aan. Vanaf april komen als bij een echte ‘app’ acht keer per jaar updates uit, met elke release nieuwe functionaliteit. We zijn inmiddels een aantal maanden verder, dus we waren heel benieuwd hoe het One Version principe bevalt. We hebben de eerste ervaringen besproken met Herre Schop, Solutions Architect bij Schouw Informatisering.

Wat is er nu eigenlijk veranderd?

De grootste verandering is natuurlijk dat alle Dynamics 365 Finance & Operations gebruikers nu altijd op de laatste versie zitten, en dit geldt wereldwijd. Altijd up to date met de laatste versie en functionaliteiten, en dat is een groot verschil met het recente verleden. Ook onze klanten die Foodware 365 hebben, draaien nu altijd op de laatste versie. Zes kleine en twee grote updates per jaar zorgen ervoor dat gebruikers altijd up to date zijn.

One Version: Het proces

Als klant geef je aan wanneer je wilt updaten. Dit kan in de 2e,  3e of 4e week van de maand. Kies je voor week 3, dan wordt je testomgeving vanzelf op de maandag van die week geïnstalleerd op de acceptatie omgeving. Deze week heb je tijd om te testen of alles nog goed werkt op de nieuwe versie. De echte update wordt dan in het weekend live gezet door Microsoft. In principe kan dit ook als er sprake is van maatwerk en er gebruik gemaakt wordt van add-ons.  Hierbij is het echter wel belangrijk dat ook de nieuwste versie van de add-on wordt geïnstalleerd. Omdat al onze klanten werken met add-ons, hebben we een oplossing bedacht zodat ook zij gemakkelijk kunnen updaten. Met elke release van D365FO zorgen we dat de add-ons geüpdatet worden en opgenomen in het application package, zodat ook de nieuwste versie van Foodware 365 gewoon werkt. Het onderhoud wordt op deze manier gewoon automatisch voor je geregeld, zo wordt het hele One Version principe onderhouden zonder problemen.

De voordelen van One Version

Het brengt natuurlijk grote voordelen met zich mee! Klanten krijgen 8 keer per jaar een nieuwe versie, en dat betekent steeds weer nieuwe functionaliteit. En natuurlijk altijd up to date software. Nooit meer dure updates, altijd de laatste lokalisaties (aanpassingen in verband met wettelijke vereisten). Voor gebruikers gaan de updates in kleine stapjes met relatief weinig impact en gewenning. Om dit nog makkelijker te maken, heeft Microsoft Feature Management geïntroduceerd. Dit houdt in dat de nieuwe functionaliteit kan worden aangezet door de gebruikers wanneer ze dit zelf willen. En dat betekent nog minder impact voor de eindgebruikers van de  updates. Tot nu toe is het werken met One Version een hele positieve ervaring, het werkt bij al onze klanten goed. En het wordt nog beter. In het komende jaar zal de installatie van een nieuwe versie zonder downtime voor gebruikers mogelijk worden, zodat ook klanten met een 24/7 operatie makkelijk kunnen upgraden.